3 BEREN

Puzzelen:

Puzzelen is niet los te maken van geocachen. We moeten vaak puzzelen op locatie, maar ook thuis moeten er al vaak de nodige zaken worden gedaan voor we op pad kunnen gaan.

Natuurlijk zijn er dan ook nog de puzzelcaches voor mensen, die nog een stapje verder willen gaan. Vaak deinsen mensen terug voor een puzzel omdat deze vol zit met rare tekens, onverwachte geheimen en totaal onduidelijke clues, maar is puzzelen echt zo moeilijk?

Als makers van puzzels kunnen we zeggen dat dit niet het geval is, sterker nog, wij denken dat puzzelen voor iedereen toegankelijk is mits je maar geduld en tijd tot je beschikking hebt.

Probeer eerst simpele puzzels, D1 tot D2, en kijk hoe het gaat. Puzzelen is een ontdekkingsreis en onderweg zal je steeds de tijd moeten nemen om je nieuwe dingen aan te leren, die nodig zijn om de volgende puzzel op te kunnen lossen.

Hoe puzzelen we:

  • Lees de tekst goed door.
  • Kijk goed naar toegevoegde plaatjes.
  • Bestudeer de naam en locatie van de cache of het vraagteken.

Bij de meeste simpele puzzels is dit genoeg. Je beantwoordt vragen of je combineert stukken puzzels tot cijfers, maakt formules en genereert zo een coordinaat.

Soms is het echter moeilijker, dan moet je een paar stappen verder:

  • Kijk naar de eigenschappen van plaatjes.
  • Bestudeer de broncode van de pagina.
  • Open links, kijk naar de inhoud van deze pagina's.

2 belangrijke sites voor het puzzelen zijn Wikipedia en natuurlijk Google.

Stelregel is dat een cachemaker de antwoorden in wiki voor "waar" aanneemt, tenzij hij zelf een andere bron beschikbaar heeft gemaakt. Als wiki er echter geen informatie over heeft, is die meestal te vinden is met Google.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en sommige caches zijn bewust van informatie voorzien die niet op het internet te vinden is. Die zal je dus elders moeten zoeken en na level D3 kom je ook de cryptografische verstoptechnieken tegen.

Natuurlijk is op dit niveau een puzzel niet meer zo eenvoudig te kraken, maar we geven jullie alvast een paar eerste stappen om jullie op weg te helpen.

  • Kijk nogmaals naar de plaatjes, zit er iets "in" verstopt?
  • Bekijk vreemde tekens eens, hebben ze misschien toch een andere betekenis?
  • Combineer getallen, tekens, en/of cijfers eens op een andere manier, een geheime code?